Epäsäännölliset kuukautiset kertovat, että kehosi alkaa valmistautua vaihdevuosiin. Olet siis esivaihdevuosi-iässä. Lue, mitä kehossasi tapahtuu, niin tiedät, miten voit lievittää vaihdevuosiin liittyviä oireita.

Alkaako ikäsi nelosella? Onko kuukautiskierrossasi tapahtunut muutoksia ja tulevatko kuukautisesi epäsäännöllisemmin kuin ennen?

Useimmat nelikymppiset kokevat olevansa vielä liian nuorekkaita vaihdevuosi-ikäiseksi. Mutta mitä enemmän tiedät edessä olevista hormonaalisista muutoksista ja niiden aiheuttamista oireista, sen paremmin pystyt niihin vaikuttamaan.

Tiesitkö nämä esivaihdevuosista:

  1. Vaihdevuodet alkavat hiljalleen

Kuukautiset loppuvat yleensä 45–55-vuotiaana, mutta ennen kuin ne loppuvat kokonaan, tulevat esivaihdevuodet. Jo niiden aikana monilla naisilla on hormonaalisista muutoksista johtuvia oireita.

Suuri osa naisista kärsii joistain estrogeenin vähenemisestä johtuvista fyysisistä tai henkisistä oireista. Niihin kuuluvat esimerkiksi kuukautiskierron muutokset, PMS:ää muistuttavat vaivat, kuten mielialan vaihtelut, ahdistus ja ärsyyntyminen, sekä unihäiriöt, päänsärky ja painonnousu.

Esivaihdevuosien alkamisaikaa on vaikea määrittää tarkasti. Monilla vaihdevuosiin liittyviä oireita alkaa tulla noin nelikymppisenä, mutta toisilla oireita voi olla jo kolmekymppisenä. Joillakuilla oireita on muutaman vuoden, joillakuilla kymmenen tai parikymmentä vuotta. Jokainen nainen on erilainen.

  1. Kehosi valmistautuu kuukautisten loppumiseen

Kuukautiskierron säännöllisyyttä ja kestoa säätelevät pääasiassa estrogeeni ja progesteroni. Noin nelikymppisenä estrogeenitasot alkavat laskea ja keho valmistautuu kuukautisten loppumiseen. Hormonitasot eivät kuitenkaan laske tasaisesti, vaan ne muuttuvat jatkuvasti. Se johtaa esimerkiksi kuukautisten epäsäännöllisyyteen.

 

Vaihdevuosioireissa auttaa myös hormoniton ravintolisä Femarelle. Löydä tästä juuri sinulle sopiva Femarelle-tuote!

 

  1. Kuukautisesi voivat muuttua

Yksi tyypillisimmistä vaihdevuosien ensioireista on kuukautisten lyhentyminen. Saatat havahtua siihen, että kuukautisesi kestävät muutamaa päivää vähemmän tai että kuukautiskiertosi lyhenee pariin kolmeen viikkoon. Toisilla vuoto käy niukemmaksi. Tämä johtuu siitä, että estrogeenitasojen laskiessa kohdun limakalvo on ohuempi, jolloin vertakin tulee vähemmän.

Ajan myötä kuukautiset muuttuvat yhä epäsäännöllisemmiksi. Toisinaan ne saattavat jäädä tulematta kokonaan. Kuukautisten välillä saattaa olla tiputteluvuotoa, mikä sekin on normaalia. Jos kuukautisten välinen aika käy pitkäksi, kohdun limakalvo tulee paksummaksi. Kun kuukautiset vihdoin tulevat, ne saattavat olla runsaat ja ehkä tavallista kivuliaammat.

Muista, että vaikka kuukautiskierron epäsäännöllistyessä hedelmällisyys heikkenee, saatat yhä tulla raskaaksi.

 

Estrogeenin väheneminen haurastuttaa luita. Lue lisää, miten pidät luustosi kunnossa.

 

Nelikymppinen, valmistaudu vaihdevuosiin näin!

 

  • Syö monipuolisesti

 

Yksipuolinen ja vitamiiniköyhä ruokavalio saattaa pahentaa oireita. Vaihdevuosien aikana kannattaa syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Suosi kasviksia ja hedelmiä ja vältä sokeria ja kofeiinia.

 

  • Hallitse stressiä

 

Stressi saattaa pahentaa kuukautisten epäsäännöllisyyttä. Löydä omat keinosi rentoutua ja varmista, että saat 7–9 tuntia unta joka yö. Uni on tärkeä stressinhallintakeino, mutta myös jooga, meditaatio ja liikunta lievittävät stressiä ja siksi myös vaihdevuosioireita.

 

  • Lopeta tupakointi

 

Tupakoinnin vähentäminen tai lopettaminen vähentää vaihdevuosioireita ja kohentaa muutenkin terveyttäsi.

 

Esivaihdevuosien oireisiin auttaa myös hormoniton ravintolisä Femarelle. Löydä tästä juuri sinulle sopiva Femarelle-tuote!