Kuumat aallot piinaavat? Hikipuuska iskee bussissa tai kesken palaverin? Heräilet yöllä hiestä märkänä? Näiden vinkkien avulla voit vähentää ja lievittää kuumia aaltoja ja huojentaa oloasi.

 

Miltä kuumat aallot tuntuvat?

Kuuma aalto iskee yllättäen. Lämpöaalto alkaa yleensä pään tai rinnan alueelta. Kasvot ja kaula lehahtavat punaisiksi, alkaa hikoiluttaa, pulssi kiihtyy ja lopuksi tulevat kylmänväreet. Jotkut kärsivät myös pahoinvoinnista tai huimauksesta. Kuuma aalto kestää tavallisesti puolesta minuutista kymmeneen minuuttiin.

Jos naisilta kysytään, mikä on vaihdevuosissa kurjinta, useimmat vastaavat kuumat aallot. Vaiva on myös hyvin yleinen: kuumista aalloista kärsii vaihdevuosi-iässä jopa 75 prosenttia naisista.

 

Kuinka usein kuumia aaltoja tulee?

Kuumat aallot vaihtelevat naisesta riippuen. Yleensä kuumia aaltoja tulee eniten ensimmäisinä vuosina kuukautisten loputtua, ja sitten ne hiipuvat. Toisaalta jotkut kärsivät kuumista aalloista jopa vuosien ajan. Joillekuille saattaa iskeä parikymmentä kuumaa aaltoa päivässä, kun onnekkaammat saavat vain yhden aallon muutaman päivän välein. Toisille tulee vain vähän lämmin olo, toiset taas hikoilevat paitansa märäksi. Vaiva on yksilöllinen, mutta vaikuttaa yleensä valtavasti niin mielialaan kuin elämänlaatuun.

Tunteet pinnassa? Lue lisää, miten voit helpottaa mielialojen vaihteluja.

 

Mistä kuumat aallot johtuvat?

Kuumien aaltojen tarkka mekanismi ei ole tiedossa. Se tiedetään, että kuumat aallot alkavat, kun kehon sisäinen termostaatti alkaa reistailla. Tämä johtuu hormoneista.

Noin nelikymppisestä alkaen munasarjojen tuottaman estrogeenin määrä alkaa vähentyä. Kun estrogeenitasot laskevat, niin hypotalamus eli kehon lämpötilaa kontrolloiva aivojen osa joutuu epätasapainoon. Hypotalamus tulkitsee estrogeenin vähenemisen äkillisenä ruumiinlämpötilan nousuna ja yrittää jäähdyttää kehoa. Verisuonet laajenevat rinnassa, kaulassa ja kasvoilla, sydän alkaa hakata ja hikirauhaset puskevat hikeä. Tämä tuntuu kuumana aaltona.

 

Kuumia aaltoja voi helpottaa myös hormoniton ravintolisä Femarelle. Löydä tästä juuri sinulle sopiva Femarelle-tuote!

 

Kuumien aaltojen hoito – miten voin ehkäistä kuumia aaltoja ja helpottaa oloa?

Kuumiin aaltoihin vaikuttavat sekä perinnölliset tekijät että elämäntavat. Voit siis onneksi vaikuttaa siihen, miten usein kuumat aallot iskevät ja miten voimakkaita ne ovat:

  • Pukeudu väljästi ja suosi kerrospukeutumista. Näin voit hikikohtauksen iskiessä vain nakata ylimääräiset vaatekerrokset pois. Valitse luonnonmateriaaleista, kuten puuvillasta, valmistettuja vaatteita, jotka antavat ihosi hengittää.
  • Viilennä oloasi. Juo lasillinen jäävettä, huuhtaise kasvot viileällä vedellä tai käy suihkussa.
  • Vältä tiettyjä ruokia ja nautintoaineita, jotka helposti laukaisevat kuumia aaltoja tai pahentavat niitä – etenkin ennen nukkumaanmenoa. Näitä ovat muun muassa vahvat mausteet, kofeiini ja alkoholi.
  • Tupakointi saattaa pahentaa kuumia aaltoja. Yritä siis tumpata lopullisesti tai ainakin vähentää polttamista.
  • Liiku! Liikunta ja muu fyysinen aktiivisuus lisää hyvänolonhormoneja, parantaa mielialaa ja vähentää stressiä. Se auttaa myös pitämään painon terveellisissä lukemissa, ​​kolesteroliarvot kunnossa ja luut lujina.
  • Etsi keinosi hallita stressiä. Käy hieronnassa, joogaa, meditoi tai kokeile hengitysharjoituksia. Kun rentoudut, stressi laukeaa, mikä todennäköisesti auttaa myös tasapainottamaan kehosi lämpötilaa ja lievittämään kuumia aaltoja.

Kuumien aaltojen hillitsemisessä auttaa myös hormoniton ravintolisä Femarelle. Löydä tästä juuri sinulle sopiva Femarelle-tuote!