Tunteet heittelehtivät laidasta toiseen? Itkettää ja raivostuttaa? Mielialojen vaihtelu on tyypillinen vaihdevuosioire. Lue, mistä tunnemylläkkä johtuu ja miten voi parantaa oloasi kotikonstein esimerkiksi liikunnan ja ruokavalion avulla.
Vaihdevuodet ja mieliala – millaisia oireita siihen liittyy?
Mielialojen heittely on yksi tyypillisimmistä vaihdevuosioireista. Saatat olla entistä useammin surullinen, alakuloinen, haluton, ahdistunut tai stressaantunut. Ehkä reagoit asioihin voimakkaasti ja ärsyynnyt helposti.
Läheisesi eivät ehkä ymmärrä, mitä käyt läpi, mikä voi turhauttaa entisestään ja saada olon yksinäiseksi.
Onko mielialojen vaihtelu yleistä vaihdevuosi-iässä?
Kyllä. Yli puolet 45–55-vuotiaista naisista kärsii mielialan vaihteluista, eli et todellakaan ole yksin.
Mistä mielialojen vaihtelu johtuu?
Nelikymppisenä munasarjojen tuottaman estrogeenihormonin määrä vähenee asteittain. Estrogeenitasojen lasku vaikuttaa myös tunne-elämään, sillä estrogeeni tasapainottaa mielialaa säätelevää serotoniinihormonia.
Näiden hormonaalisten muutosten takia monet naiset alkavat noin neljäkymppisenä yhä useammin saada PMS:ää muistuttavia oireita: tunteet ovat pinnassa, itkettää ja raivostuttaa. Tosin ero PMS:ään on se, että vaivat tuntuvat muulloinkin kuin vain juuri kuukautisia edeltävinä päivinä.
Uniongelmat – liittyvätkö nekin vaihdevuosiin?
Kyllä. Estrogeenitasojen lasku aiheuttaa muitakin oireita, esimerkiksi unettomuutta ja muita unihäiriöitä. Ja kun nukut huonosti, mielialojen vaihtelut pahenevat, mikä heikentää unen laatua entisestään. Tämä noidankehä voi lisätä stressiä ja aiheuttaa jopa masennusoireita.
Hikipuuskia keskellä yötä? Lue lisää, miten helpotat ja ehkäiset kuumia aaltoja.
Vaihdevuodet ja elämäntavat – miten kannattaa liikkua ja syödä?
- Liikunta vapauttaa serotoniinia, mikä kohentaa sekä mielialaa että unen laatua. Jo parinkymmenen minuutin kävely etenkin valoisaan aikaan piristää oloa ja kohentaa mielialaa.
- Rauhoita oloasi joogan, meditaation tai hengitysharjoitusten avulla. Tätä on tutkittukin: jooga todella kohentaa mielialaa.
- Pidä ruokarytmi tasaisena. Syö mieluummin monta pientä kuin muutama iso ateria päivässä. Näin energiatasot ja mieliala pysyvät tasaisina.
- Hyvät hiilihydraatit nostavat serotoniinitasoja, mikä puolestaan parantaa mielialaasi. Syö siis esimerkiksi täysjyvätuotteita, papuja ja linssejä.
- Vältä alkoholia sekä liiallista sokeria ja kofeiinia, jotka aiheuttavat verensokeripiikin, mikä saattaa latistaa mielialaa.
- Magnesium on ystäväsi. Magnesiumvaje voi laskea mielialaa ja pahentaa unihäiriöitä. Hyviä magnesiuminlähteitä ovat muun muassa palkokasvit, vihreät kasvikset sekä mantelit.