Nivelvaivat

Naksuvatko polvesi? Onko sinun hankala suoristaa selkäsi, kun nouset seisomaan? Sattuuko lonkkiin, kun alat kävellä?

Nivelvaivat ovat tavallinen oire vaihdevuosien aikana. Estrogeenillä on tärkeä rooli naisen luiden ja nivelten terveydessä, joten hormonaaliset muutokset vaikuttavat niveliin monin tavoin. Estrogeeni säätelee kehon nestetasoja, joten kun estrogeeni vähenee, nivelet ja jänteet kuivuvat. Nivelet saattavat aristaa ja turvota. Estrogeenin hiipuminen johtaa usein myös painonnousuun, mikä sekin altistaa nivelkivuille.

Etenkin aamuisin tai pitkään istumisen jälkeen nivelet saattavat tuntua jäykiltä. Yleensä olo tuntuu vetreämmältä päivän mittaan. Eniten iskuja saavat nivelet, kuten lonkat ja polvet, oireilevat yleensä eniten, mutta monilla arkuutta voi olla myös kaulan, selän, kyynärpäiden ja sormien nivelissä.

Nivelvaivat voivat aiheuttaa myös tunteen tasapainon horjumisesta. Jos nivelet ovat jäykät ja lihakset kipeät, keho saattaa omaksua vääriä liikemalleja. Se taas voi johtaa ryhdin huonontumiseen. Monilla lihaskireys aiheuttaa myös päänsärkyä.

Tärkeintä on pysyä rennolla mielellä. Kehon muutosten murehtiminen ei paranna asiaa. On tärkeää, että löydät omat keinosi vähentää stressiä, rentoutua ja hoitaa niveliäsi sinulle sopivan liikunnan ja monipuolisen ravinnon avulla.