Seksi satuttaa kuivaa alapäätä? Vai veivätkö vaihdevuodet halusi? Ainakin joka toinen nainen kärsii vaihdevuosien aikaan jostain seksielämän ongelmasta. Näillä asiantuntijan vinkeillä ja täsmätuotteilla säilytät nautinnollisen seksin elämässäsi.

 

Kumppani koskettaa, mutta himosi ei hyrähdä: vaihdevuodet tulivat ja veivät seksihalut mukanaan.

 

Et ole yksin. Jopa kolmasosalla meistä on haluttomuutta neljänkympin jälkeen. Jos kärsit lisäksi vaihdevuosien tyypillisistä vaivoista, kuten uniongelmista ja ärtyneisyydestä, ei ihme, jos seksi ei nappaa.

 

Pitääkö vain alistua siihen, että halut ovat pakkasen puolella?

 

Ei, sillä apua on saatavilla. Seksihalujen lopahtaminen liittyy yli nelikymppisillä naisilla useimmiten estrogeenin tuotannon hiipumiseen. Koska hiipuminen on hidasta, moni nainen ei edes tunnista näiden vaivojen liittyvän esivaihdevuosiin tai vaihdevuosiin.

 

Femarelle tarjoaa helpotuksen 

  • Jos haluttomuus, limakalvojen kuivuus tai muut estrogeenin laskusta johtuvat ongelmat harmittavat, tarjolla on pehmeitä ja hormonittomia vaihtoehtoja.
  • Apteekista saatava, paljon tutkittu Femarelle-ravintolisä huolehtii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistasi.
  • Femarelle sisältää ainesosia, jotka muun muassa edistävät hormonitoiminnan säätelyä ja auttavat pitämään limakalvot terveinä. Femarelle-tuoteperhe tukee kokonaisvaltaista hyvinvointiasi.

 

Halut lopahtivat? Löydä sopivin Femarelle-tuote sinulle.

 

Kun kroppa muuttuu    

 

Kliininen seksologi, psykoterapeutti Tarja Santalahti Väestöliiton terapiapalveluista muistuttaa myös lempeyden ja keskustelun tärkeydestä silloin, kun seksihalut eivät ole ennallaan.

 

”Jos kumppanisi on samanikäinen, hänessäkin tapahtuu muutoksia. Voitte yhdessä armollisesti seurata, miten seksuaalisuus muuttuu suhteessa ajan myötä,” Santalahti sanoo.

 

Mitä kumppanille sitten pitäisi sanoa?

 

”Kerro, että halusi vähenevät. Hänen ei kuitenkaan tarvitse ymmärtää loputtomasti, vaan hän voi kannustaa, että pidätte seksuaalisuutta yllä jossain muodossa. Yhdessä voitte miettiä, mitä tehdä. Voisiko vaikka uusi seksuaalinen ärsyke auttaa kiihottumaan?”

 

Jos asia aiheuttaa riitaa tai katkeruutta, on hyvä hankkia keskusteluapua.

 

Unihäiriöitä ja mielialan vaihteluja? Lue lisää estrogeenitasojen hiipumisesta johtuvista oireista.

 

Vaihdevuosien aikaan muuttuva kroppa voi joskus erkaannuttaa seksistä. Kun vatsa kasvaa ja virtsaa saattaa lirahtaa karkuun, voi olo tuntua epäviehättävältä: vieläkö joku voi haluta minua?

 

”On asennekysymys, mitä ajattelet vanhenemisesta. Näetkö itsessäsi sen, mikä on kaunista – vai sen, mikä on muuttunut?”, Santalahti kysyy.

 

Sitä paitsi seksielämäsi voi jopa koheta vaihdevuosien aikana.

 

”Naisilla seksuaalinen itsetunto vahvistuu iän myötä. Kypsillä naisilla on elämäntaitoja ja seksitaitoja, eivätkä he enää pelkää raskautta tai olevansa väärän kokoisia. Kypsä nainen on usein sinut itsensä kanssa.”

 

Kun alapää on kuiva 

 

Seksi voi jäädä vaihdevuosissa pois myös siksi, että se sattuu. Kun estrogeenin määrä vähenee, emättimen limakalvot ohenevat ja kuivuvat. Limakalvot voivat kirvellä, kutista ja aristaa ikävästi. Kuivuus voi alkaa vaivata jo nelikymppisenä eli esivaihdevuosien aikana.

 

Hiivasienitulehduskin voi vierailla entistä useammin, sillä ohentunut limakalvo on alttiimpi tulehduksille, ja emätintä suojaavien maitohappobakteerien määrä vähenee vaihdevuosissa. Toisaalta kutina, jota luulet hiivaksi, voi johtua kuivista limakalvoista. Varmista siis, että hoidat oikeaa vaivaa.

 

Myös virtsatietulehdusta voi pukata tiuhaan tahtiin, sillä myös virtsaputken limakalvo kuivuu ja ohenee vaihdevuosissa. Se altistaa tulehduksille.

 

Apteekista saat maitohappoa tai maitohappobakteereita sisältäviä tuotteita, jotka tasapainottavat emättimen bakteeriflooraa. Suun kautta otettavilla karpalovalmisteilla taas voit ehkäistä virtsatieongelmia.

 

Apteekeissa myydään myös hormonittomia ravintolisiä, jotka saattavat helpottaa näitä estrogeenin vähenemisestä johtuvia vaivoja.

 

Hormoniton Femarelle auttaa, kun estrogeenitasot alkavat huveta. Lue lisää Femarellesta tästä.

 

Parempaa seksiä! 3 täsmätuotetta

 

  • Femarelle-ravintolisä on kokonaista hyvinvointia parantava ravintolisä kaikille yli nelikymppisille naisille, jotka haluavat torjua estrogeenin vähenemisestä johtuvia oireita, kuten seksihalujen vähenemistä ja limakalvojen kuivumista – ja täysin ilman hormoneja. Tutkittujen ja paljon uskollisia käyttäjiä saaneiden Femarelle-tuotteiden tärkein vaikuttava ainesosa on patentoitu DT56a. Löydät Femarelle-tuoteperheen apteekeista.
  • Kosteuttavat emätinvoiteet, -puikot ja -geelit hoitavat ja ehkäisevät emättimen kuivuutta ja kosteuttavat tehokkaasti. Käytä niitä jatkuvasti tai tarpeen mukaan.
  • Liukuvoide on tärkeä osa hyvää seksiä! Se vähentää kitkaa ja tuo luistoa.

 

Lähteenä Lääkärikirja Duodecim.

Apteekin tuotteiden puolesta asiantuntijana proviisori Anu Västi.

 

Hormoniton Femarelle auttaa myös haluttomuuteen ja limakalvojen kuivuuteen. Lue lisää Femarellesta tästä.