Heräiletkö öisin? Kärsitkö yöhikoilusta? Onko puhti poissa, huonosti nukutun yön jälkeen? Et ole yksin: moni nainen kärsii estrogeenin laskusta johtuvista uniongelmista. Näin löydät paremman unen.

 

 

Tiesitkö, että estrogeenihormoni vaikuttaa merkittävästi siihen, miten hyvin nukut? Erityisen tärkeä se on vaihdevuosien aikana. Unen laatu heikkenee, kun estrogeenin määrä naisen elimistössä laskee. Tämä tapahtuu jo neljänkymmenen ikävuoden jälkeen.

 

Jopa puolet naisista kärsii vaihdevuosiensa aikana joistain unettomuusoireista. Unen laatu voi heikentyä, vaikka et kärsisi muista vaihdevuosien oireista.

 

Jos nukut jatkuvasti huonosti ja liian vähän, olet luultavasti päivisin nuutunut ja äreä. Pinna palaa pienestäkin syystä, teet töitä puolivaloilla ja mieli on matala. Jos uni ei ole tarpeeksi laadukasta, koko elämänlaatu kärsii.

 

Repaleinen uni voi aiheuttaa mielialaoireita ja jopa fyysisiä sairauksia. Tiedetään myös, että unettomuusoireilla ja masennuksella on yhteys.

 

Femarelle tarjoaa helpotuksen 

  • Jos erilaiset unihäiriöt, yöhikoilu, energiatasojen lasku tai muut estrogeenin laskusta johtuvat ongelmat harmittavat, tarjolla on pehmeitä ja hormonittomia vaihtoehtoja.
  • Apteekista saatava, paljon tutkittu Femarelle-ravintolisä huolehtii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistasi.
  • Femarelle sisältää ainesosia, jotka muun muassa edistävät hormonitoiminnan säätelyä ja auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta.

 

Unihäiriöitä ja väsymystä? Kokeile Femarellea! Lue lisää tästä.

 

Liiku, älä stressaa – ja nuku paremmin

Terveelliset elämäntavat voivat auttaa moniin estrogeenin laskusta johtuviin vaivoihin – myös uniongelmiin. Vaihdevuosioireet vaivaavat vähemmän, jos yleiskuntosi on hyvä. Siispä jumppaa, kävele portaat, pyöräile ja ulkoile!

Siemaile alkoholia vain kohtuudella ja pidä huolta, että lautaseltasi löytyy monipuolista, terveellistä ruokaa. Runsas kahvinjuonti, tupakointi ja voimakkaasti maustettu ruoka saattavat pahentavat vaihdevuosien oireita.

Elämä ei saa olla pelkkää työssä pakertamista. Hanki sen rinnalle mielekästä tekemistä: harrasta mieluisia juttuja ja tapaa ystäviä. Stressi ja kiire eivät ole hyviä elämänkumppaneita vaihdevuosien keskellä.

Moni nukkuu kiireen takia huonosti. Silloin elämään pitää tehdä muutoksia, jotta unen laatu voi parantua.

Uniongelmia voi hoitaa tehokkaasti ilman lääkkeitä. Esimerkiksi hormoniton Femarelle-ravintolisä tukee monipuolisesti hyvää oloa ja sopii unihäiriöistä ja energian puutteesta kärsiville.

Jos olosi on toivoton, älä kärsi unettomuudesta loputtomiin, vaan käy lääkärin vastaanotolla.

 

3 x Parempaa unta

  1. Aikuisellakin on nukkumaanmenoaika. Mene nukkumaan oman unirytmisi mukaisesti. Moni ajattelee, että jos on nukkunut edellisenä yönä huonosti, kannattaa seuraavana iltana mennä tavallista aikaisemmin nukkumaan. Tämä voi kuitenkin huonontaa unta.
  2. Älä ota murheita unikaveriksi. Jos sinulla on huolia, käy ne läpi hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Silloin huolet eivät vaivaa yhtä paljon, kun on unen aika.
  3. Sammuta kirkas ruutu. Tietokoneen, puhelimen tai tabletin tuijottaminen iltaisin on haitallista unelle. Silti moni ottaa ne mukaan sänkyyn. Illalla on hyvä viettää tunti tai pari ilman laitteita ennen nukkumaanmenoa. Sängyssä nukutaan, ei tehdä töitä!

Aikuisen naisen univinkit antoi ylilääkäri Gabriele Sved Helsingin Uniklinikalta.

 

Lähteenä Lääkärikirja Duodecim.

Apteekin tuotteiden puolesta asiantuntijana proviisori Anu Västi.

 

Femarelle auttaa myös uniongelmiin ja puhdin puutteeseen. Lue lisää Femarellesta tästä.