Tiesitkö, että vaihdevuosien aikana luukato kiihtyy ja luut haurastuvat? Lue, miten pidät huolta luidesi hyvinvoinnista ja vältät murtumat ja osteoporoosin.

 

Vanheneminen ja luusto – mitä luustossa tapahtuu ikääntyessä?

Luut ovat elävää kudosta, joka uudistuu koko elämän ajan. Kolmenkymmeneen ikävuoteen saakka luuta rakentuu nopeammin kuin sitä hajoaa. Sen jälkeen käy toisinpäin: luumassa alkaa hiljalleen huveta.

Erityisesti naisten on syytä pitää huolta luuston hyvinvoinnista. Muutokset alkavat naisilla jo ennen varsinaisia vaihdevuosia eli noin nelikymppisenä, jolloin munasarjojen tuottama estrogeeni alkaa huveta asteittain.

 

Estrogeeni ja luusto – mitä tekemistä niillä on keskenään?

Estrogeeni ylläpitää luuston terveyttä, ja estrogeenitasojen laskiessa luut alkavat haurastua.

Iän myötä luun sisällä oleva onkalomainen rakenne heikkenee ja luu haurastuu. Tämä voi johtaa osteoporoosiin, joka on juuri näiden hormonaalisten muutosten vuoksi yleisempää naisilla kuin miehillä. Huokoiset luut murtuvat kevyemmästä iskusta kuin ennen, ja vaarassa ovat etenkin selkäranka, kaula ja lantio.

Vaikka luiden haurastumista ei voi pysäyttää kokonaan, voit parantaa luustosi hyvinvointia ja vahvistaa luitasi esimerkiksi terveellisellä ruokavaliolla sekä liikkumalla. Tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö sen sijaan lisäävät osteoporoosin riskiä. Vähennä siis niitä tai lopeta kokonaan.

 

Kuumia aaltoja? Lue lisää, miten helpotat oloasi.

 

Millainen ruoka vahvistaa luita?

  • Luut tarvitsevat kalsiumia. Sitä saat maitotuotteista, kalasta ja vihreistä lehtivihanneksista, mutta aina ruoasta saatava kalsium ei riitä tai se ei imeydy riittävän tehokkaasti. Siksi kalsiumia kannattaa syödä useammalla aterialla päivässä tai käyttää kalsiumlisää.
  • D-vitamiini auttaa kalsiumia imeytymään ja pitää huolta luuston hyvinvoinnista. D-vitamiinia syntyy iholla auringonvalossa, mutta koska emme saa sitä riittävästi, D-vitamiinia on suositeltavaa napata purkista. Myös rasvainen kala ja kananmunat ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä.

 

Millainen liikunta vahvistaa luita?

Kävely, juoksu, tanssi, kuntosalitreeni ja muut liikuntalajit, joissa jalat kannattelevat kehon painoa tai jotka sisältävät luita kuormittavia liikkeitä, auttavat hidastamaan ja jopa ehkäisemään osteoporoosia.

Luuston hyvinvoinnin ylläpitämisessä auttaa myös hormoniton ravintolisä Femarelle. Löydä tästä juuri sinulle sopiva Femarelle-tuote!