Vanha lempimekko ei enää sujahda ylle, vaikka syöt ja liikut kuin ennenkin? Tuttua monelle naiselle. Aikuisella iällä kroppa muuttuu ja moni meistä kamppailee painonnousun ja keskivartalolle kertyvän rasvan kanssa. Mutta tiesitkö, että kropan muutokset eivät johdu vain hidastuneesta aineenvaihdunnasta? Estrogeenin vähenemisellä on suuri vaikutus vartaloosi.
Jos vuosien saatossa syöt ja liikut samalla tavalla kuin nuorempana, niin todennäköisesti lihot – valitettavasti. Keski-iässä monen naisen paino nousee jopa puoli kiloa vuodessa, kun aineenvaihdunnan liekki palaa vaimeammin.
Siitä, että vanhojen farkkujen vetoketju ei mene kiinni, saa syyttää estrogeenin hupenemista. Kun munasarjojen erittämä estrogeeni alkaa neljänkympin kieppeillä hiljalleen laskea, myös vartalon malli voi muuttua. Siksi naisilla rasva alkaa kertyä pikemminkin vatsaan ja keskivartalolle kuin reisiin.
Femarelle tarjoaa helpotuksen
- Kun kropassasi tapahtuvat, estrogeenin laskusta johtuvat muutokset harmittavat, tarjolla on pehmeitä ja hormonittomia vaihtoehtoja.
- Apteekista saatava, paljon tutkittu Femarelle-ravintolisä huolehtii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistasi. Sen merkittävin vaikuttava aine on patentoitu DT56a, joka auttaa kaikenlaisiin estrogeenitason laskusta johtuviin oireisiin.
- Femarelle sisältää ainesosia, jotka muun muassa edistävät hormonitoiminnan säätelyä ja auttavat pitämään sinut energisenä. Jaksat liikkua enemmän, syödä terveellisemmin, nukut paremmin ja mielialasi pysyy tasaisena.
Haluatko pysyä hyväkuntoisena? Löydä sopivin Femarelle-tuote sinulle.
Kolme tärkeintä: liiku, syö ja nuku hyvin
Parista liikakilosta ei pidä stressata, mutta painoa kannattaa pitää silmällä neljänkympin jälkeen ja aina senioriksi asti. Normaalipainoisilla naisilla on nimittäin esimerkiksi vähemmän vaihdevuosihikoilua kuin ylipainoisilla.
Myös säännöllinen liikunnan harrastaminen kannattaa aloittaa viimeistään nyt: liikunnallisilla naisilla on tutkimusten mukaan vähemmän vaihdevuosioireita kuin sohvaperunoilla.
Resepti vanhojen linjojen säilyttämiseen tai loistavaan kuntoon pääsemiseen ei ole mutkikas: liikuntaa, unta ja terveellistä ruokaa. Niistä varsinkin kaksi ensimmäistä toimivat käsi kädessä.
Riittävä liikunta parantaa unta. Ja kun nukut hyvin, voi liikkua paremmin ja kuormittavammin. Apteekista saatava hormoniton Femarelle auttaa myös silloin, jos kärsit unihäiriöistä, kuten yöhikoilusta tai heräilystä kummallisiin aikoihin. Estrogeenitasojen lasku vaikuttaa nimittäin myös unen laatuun.
Tiedetään, että mitä myönteisemmin nainen suhtautuu vaihdevuosiinsa, sitä paremmin hän pitää huolta terveydestään. Kun hellit itseäsi levolla, liikunnalla ja kunnon ruoalla, olosi tuntuu valoisammalta – ja jaksat huolehtia itsestäsi.
Aikuisen naisen painonhallinta – asiantuntijan 5 vinkkiä
- Syö fiksusti. Vaikka aineenvaihdunta hidastuu iän myötä, älä ala syödä lastenannoksia. Riittää, kun syöt monipuolisesti ja varmistat, että paljon energiaa sisältävät ruoat eivät näyttele aterioissasi pääosaa. Vihannekset, marjat ja hedelmät ovat painonhallinnan kannalta hyvä juttu myös siksi, että niistä saat kuitua, joka pitää kylläisenä pitkään.
- Keskity kestävyysliikuntaan. Kestävyysliikunta on parasta liikuntaa painonhallinnan kannalta. Kaksi ja puoli tuntia reipasta kävelyä viikossa riittää edistämään terveyttä, mutta jos tavoitteena on laihtua tai estää painonnousu, tavoittele tuplamäärää eli viittä tuntia. Vatsarasvakin voi saada huutia sinnikkäällä kestävyysliikunnalla.
- Älä jumitu yhteen lajiin. Kävele, hölkkää, sauvakävele, pyöräile, hiihdä, ui, vesijuokse, pyöräile… Monipuolisella harjoittelulla on paremmat vaikutukset kuin vaikka pelkällä kävelyllä. Kun liikut eri lajien mukaan, kuormitat lihaksiasi monipuolisesti.
- Napsauta aineenvaihdunta päälle. Liiku enemmän, lekottele vähemmän, niin aineenvaihdunta toimii. Uni on kimpassa aineenvaihdunnan kanssa: uni on parempaa, jos olet väsyttänyt itsesi liikunnalla, ja aineenvaihduntakin toimii paremmin kuin pinnallisen unen aikana.
- Muista lihastreeni. Vaikka kestävyysliikunta on painonhallinnassa parasta, muista myös kuntosali, kuntopiiri ja kehonpainotreeni. Kun treenaat monipuolisesti tuki- ja liikuntaelimistöäsi, jaksaa se kantaa sinua koko elämän.
Liikunta- ja ravintovinkit painonhallintaan antoi UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari.
Lähteenä Lääkärikirja Duodecim ja Duodecim Käypä Hoito.